Salutare si bine v-am regasit, astazi vom vorbii despre un job pe care poti sa il faci in UK fara prea mari batai de cap. Este vorba despre food delivery, iar momentan sunt mai multe companii care se ocupa de acest domeniu. Printre cele mai populare companii se enumara Deliveroo si UberEats.
Le-am incercat pe amandoua, insa astazi vom vorbii in special despre Deliveroo.
Ce este Deliveroo?
Deliveroo este o companie de livrat mancare la domiciliu. Poti sa iti comanzi mancare folosind o aplicatie, sau intrand direct la ei pe site. Mancarea ta este livrata in fata usii de catre oamenii care lucreaza pentru aceasta companie.
Principalul motiv pentru care lumea comanda de pe Deliveroo este faptul ca unele restaurante nu fac livrari la domiciliu. Iar prin intermediul Deliveroo poti sa te bucuri de mancarea restaurantului tau preferat, fara a iesii din casa (ideal pe vremuri ploioase).
Initial, Deliveroo a fost disponibil doar in Londra, insa in cativa ani a devenit disponibil pe tot teritoriul UK.
Cat castigi?
Probabil acesta este capitolul care va intereseaza pe toti: cati bani se pot castiga de pe urma acestui job. La Deliveroo poti fi platit in doua moduri:
- £3.75 pe livrare
- £7 / ora + £1 / livrare
Personal am ales prima metoda din 2 motive:
- Deoarece poti sa castigi cca. £15 / ora in orele de varf (19-22)
- Ai flexibilitate (nu trebuie sa lucrezi intre anumite intervale orare)
Din experienta, va spun ca puteti face 3-4 comenzi / ora timp de 4 ore fara probleme. Aplicand putina matematica, puteti face ~£50 / zi lucrand timp de 4 ore. Inmultind aceasta suma cu 30 de zile obtinem un venit de ~£1500 / luna lucrand 4 ore / zi.
Bine-nteles aceasta suma variaza in functie de mai multe conditii: vreme, intervalul orar, demand-ul, etc.
Despre bacsisi (tips-uri): Deliveroo iti redirectioneaza tie tot bacsis-ul pe care il faci in timpul curselor, fara a pastra un comision din acesta. Clientii de obicei iti dau bacsisi direct din aplicatie, dupa ce mancarea le-a fost livrata. Insa uneori se mai intampla sa primesti bacisisi cash, in momentul cand inmanezi mancarea.
Ce echipament iti trebuie
In primul si primul rand, pentru a lucra pentru Deliveroo trebuie sa ai cel putin 18 ani. De asemenea, mai ai nevoie de dreptul de lucru in UK (momentan dreptul acesta ne este garantat datorita Uniunii Europene).
Pe langa aceste conditii “legislative” iti mai trebuie un telefon: iPhone (4S sau mai sus) sau Android (cu versiunea 4.3+).
In functie de orasul in care alegi sa lucrezi, poti sa utilizezi bicicleta, motocicleta sau masina (din pacate nu poti livra mancarea cu masina in Londra). Cel mai ieftin, este sa iti cumperi o bicicleta second-hand (eu am luat-o pe a mea cu ~£60). Dar daca dispui de o suma mai mare (£1000+) poti sa iti cumperi un scooter, iar investitia ar fi amortizata in cursul unui an de zile.
Pe langa aceste lucruri eu va mai recomand:
- Un suport de telefon cu prindere pe haine
- Cagula de ski (pentru vremea ceva mai rece in unele zile)
- Caciula
- Manusi
De asemenea, cei de la Deliveroo iti ofera urmatoarele, contra unei sume de £100 ce va fi platita de catre tine in 5 transe (£20):
- Rucsacul acela mare de la Deliveroo
- O geanta frigorifica
- O geaca reflectorizanta care este rezista impotriva ploii si a vantului (nu am incercat-o niciodata, asa ca nu garantez pentru calitatea ei)
- Un suport de telefon (foarte ieftin, pe care nu il recomand)
- Lumini pentru bicicleta (nu va imaginati ca sunt foarte bune, sunt mai mult niste beculete pentru a te face vizibil)
- O casca – in cazul in care alegi sa lucrezi cu bicicleta
Cum arata aplicatia, cum functioneaza
Tot ce trebuie sa faci pentru a te apuca de lucru este sa apesi butonul “Offline” si sa treci in modul “Online”. In functie numarul de comenzi, exista 4 tipuri de demand:
- Low demand (nu primesti mai deloc comenzi)
- Normal demand (primesti o comanda o data la 2o de minute)
- High demand (primesti o comanda o data la 5 minute)
- Very high demand (astepti maxim 2 minute dupa o comanda)
Daca zona in care te aflii are un demand mic, poti sa iti schimbi zona in care vrei sa primesti comenzi din butonul “Change zona” plasat in partea de sus a ecranului.
Dupa ce ai primit o comanda, iti va arata locatia restaurantului cat si un drum recomandat de ei pentru a ajunge acolo. De obicei algoritmul celor de la Deliveroo este destul de avansat, niciodata nu trebuie sa mergi mai mult de 4 minute pentru a ajunge la restaurant. Odata ajunsi la restaurant trebuie sa dai swipe dreapta pentru a confirma faptul ca ai ajuns.
In momentul in care ai ajuns, mai ai optiunea sa vezi cat timp ai asteptat pentru mancare, si posibiltatea de a anula comanda daca tu consideri ca ai asteptat prea mult dupa ea.
Dupa ce ai ajuns la restaurant si ai confirmat acest lucru, iti apare numarul comenzii cat si itemele ce trebuie livrate la client. Trebuie sa bifezi fiecare item pe rand, inainte de a trece efectiv la lucru.
Conditii de lucru. Vremea
Probabil singurul inconvenient atunci cand lucrezi pentru Deliveroo este vremea. O vreme urata si ploioasa atrage dupa sine mai putin chef de lucru, timpi mai mari de livrare, si asa mai departe.
Insa uneori, Deliveroo incurajeaza “riderii” sa munceasca pe vreme neprielnica oferindu-le bonusuri, cum ar fi:
Cum te inscrii
Refferal codul meu: https://roo.it/MI151143 (sau MI151143)
In momentul in care ai facut 20 de livrari vei primii un bonus de £50, daca ai folosit refferal codul meu. Dupa ce completezi toate detaliile va trebuii sa selectezi o locatie si un interval orar in care sa te duci la inscriere. Trebuie sa iti iei cu tine:
- Proof of identity (un buletin, carnet de condus, pasaport, etc)
- Proof of address (aici este putin mai complicat, insa eu va recomand un bank statement generat in ultimele 3 luni) – lista completa cu documentele acceptate de ei o gasiti la ei pe site.
- O geanta frigorifica
- O vesta reflectorizanta
Partea proasta
Partea cea mai proasta atunci cand lucrezi pentru Deliveroo este faptul ca esti “self-employed”, si asta atrage dupa sine mai multe dezavantaje:
- Nu ai asigurare medicala. Deci daca te imbolnavesti, nu iti acopera nimeni cheltuielile. De asemenea daca esti lovit in timp ce livrezi mancarea, trebuie sa te descurci singur.
- Nu ai zile libere platite. De obicei atunci cand esti angajat ai dreptul la “Holiday Pay” – care este o suma de bani ce se strange pentru fiecare ora lucrata. In momentul in care iti iei vacanta, primesti acesti bani.
- Depinzi de vreme. Daca vremea este neprielnica, vei primii mai multe comenzi (poti sa faci si 5-6 comenzi / ora) insa iti va fi mai greu sa te misti prin oras fiind tot ud.
- Depinzi de numarul de comenzi. De asemenea, daca este o zi mai proasta si sunt mai putine comenzi, va trebuii sa tragi mai tare sa recuperezi in alta zi ceea ce nu ai produs in ziua curenta.