Arduino: IDE + Controlul unui LED

0

Asa cum am spus si in articolul trecut, in cel de-al treilea articol din categoria arduino vom vorbi despre IDE-ul special pentru Arduino si vom mai invata cum sa controlam un led.

Pentru inceput , la fiecare proiect nou vom avea o lista cu uneltele necesare :

– 1x Penseta ESD-15

– 2x Jumper Wires Male-Male

– 1x Resistor

– 1x LED

– 1x BreadBoard

– Placa compatibila cu Arduino

Arduino IDE

Pentru a descarca IDE-ul folosit de Arduino nu trebuie decat sa accesati site-ul oficial al celor de la Arduino , sectiunea de download si sa va alegeti optiunea de download (installer sau zip). As vrea insa sa va dau un sfat , cel mai indicat si cel mai comod este sa descarcati versiunea zip , care nu necesita instalare , doar dezarhivati fisierul , preferabil in Local Disk D pentru a nu pierde librariile instalate si asa mai departe.

Link-ul de download: https://www.arduino.cc/en/Main/Software

dezarhivarea arduino zip

Dupa ce am dezarhivat fisierul , dam dublu click pe arduino.exe. Suntem intampinati de un proiect nou, care are doar doua functii scrise (setup si loop).

prima pagina a IDE-ului Arduino

Pentru a fi siguri ca putem uploada codul fara absolut nicio problema, primul lucru pe care trebuie sa il facem dupa deschiderea IDE-ului este sa mergem la Tools si sa verificam Board-ul respectiv portul nostru.

meniul tools verificare board

 

meniul tools verificare port

Atentie !!! Cand selectati port-ul trebuie sa aveti placa Arduino. Dupa ce ati conectat placa la calculator, selectati portul cu „Arduino/Genuino Uno”.

Controlul unui LED

Dupa ce am verificat cu atentie board-ul , portul si IDE-ul este pregatit, sa trecem la controlul unui LED. Pentru a folosi led-ul fara niciun cod urmariti cu atentite poza

schema functionare led 3.3V

imagine led reala

In pozele de mai sus , vedem un led conectat la 3.3V care merge simplu fara niciun cod. Pentru a controla led-ul , spre exemplu vreau sa clipeasca din secunda in secunda si pentru a putea folosi un cod, ne alegem un pin. Pinul ales de mine va fi pinul cu numarul 8. Scriem acest cod :

void setup() {
 pinMode(8, OUTPUT);
}

void loop() {
 digitalWrite(8, HIGH);  
 delay(1000);            
 digitalWrite(8, LOW);  
 delay(1000);            
}

8 reprezinta pinul ales

HIGH seteaza ON

LOW seteaza OFF

Imaginea de mai sus , reprezinta circuitul cu pinul ales – 8. Daca uploadam codul de mai sus vom observa ca led-ul va clipi.

 

Daca nu ati vazut primele doua articole de Arduino aveti aici link-urile : https://tutoriale-pe.net/programarea-c-pe-placi-arduino/ , https://tutoriale-pe.net/prezentarea-uneltelor-necesare-pentru-arduino/

 

Comentarii
Se incarca comentariile...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More