Pentru ca nu am mai postat de mult, astazi venim cu un tutorial putin atipic proiectului nostru. De cand avem serverul de Discord, multi dintre voi ne-ati intrebat cum filmam un tutorial, care este procesul de la cap la coada, cat dureaza sa editam un videoclip si asa mai departe.
Am impartit acest “tutorial” in mai multe capitole:
- Analiza subiectului (ce keyword-uri vom folosii, ce titlu punem, …)
- Scrierea tutorialului (impartirea subiectului pe capitole, cum facem imaginile de pe site, …)
- Filmarea acestuia (programe folosite, procesul de editare, …)
Pentru a va arata fiecare pas al tutorialului, va voi explica cum am creeat tutorialul de ieri: Transformarea unui numar din Baza 10 in Baza 2 in C++
1. Analiza subiectului
1.1 SEO – Search Engine Optimization
Inainte de a scrie orice tutorial, analizam rezultatele din pagina Google sa vedem ce website-uri apar pe prima pagina, si ce putem aduce noi in plus (sau explica altfel) astfel incat sa fim plasati cat mai sus in rezultatele de cautare.
De data aceasta avem un capitol pentru care ne va fi foarte usor sa urcam, deoarece majoritatea rezultatelor nu sunt relevante. Gasesti doar pseudocod, sau doua poze pixelate in care ti se explica procedeul matematic, analiza algoritmului pas cu pas lipseste.
Singurul website din primele 10 cautari care ne pune batai de cap este pbinfo.ro, ceea ce este super, nu avem concurenta mare pentru acest subiect.
1.2 Analiza cuvintelor cheie si titlurile
Inainte de a alege titlul, verificam mai intai ce alte keyword-uri avem la dispozitie, care sunt termenii similari pe care cineva ii foloseste cand doreste sa afle mai multe despre acest subiect. Primul loc in care gasim aceasta informatie este chiar in bara de sugestii din Google:
S-ar putea uneori sa nu ne ajute aceste sugestii, asa ca ocazional mai folosim tool-uri precum MOZ Keyword Research deoarece ne arata dificultatea pentru a urca pe prima pagina, ceea ce ne usureaza putin munca.
2. Scrierea tutorialului
2.1 Impartirea subiectului pe capitole
Odata ce am stabilit tema tutorialului vom trece la impartirea acesteia in capitole mai mici pentru a fi mai usor de explicat. De exemplu acest capitol l-am spart in mai multe bucati:
- Ce este o baza de numeratie?
- Transformarea unui numar din baza 10 in baza 2 (+ algoritmul pas cu pas)
- Transformarea unui numar din baza 2 in baza 10.
De asemenea, daca va pasioneaza “scrierea” articolelor in general, am aflat de la un prieten o schema aplicata des in jurnalism pentru a descrie o intamplare / eveniment. Trebuie sa puneti urmatoarele intrebari (in ordine) si sa incercati sa raspundeti la ele.
- De ce?
Primul motiv pentru care oamenii acceseaza proiectul nostru este faptul ca le-am starnit curiozitatea. De aceea, incearca intotdeauna sa raspunzi mai intai la aceasta intrebare. – “Este un subiect ce ar trebuii studiat in clasa a IX-a in momentul cand impletati primele voastre probleme la informatica.” - Ce?
Aici intra continutul tutorialului, luand in ordine fiecare capitol principal de mai sus. Este in general intrebarea la care incercam sa raspundem cat mai elaborat. - Cum?
La aceasta intrebare raspundem in general implementand algoritmul, iar acolo unde este cazul atasam poze auxiliare care sa explice mai bine ce se intampla pas-cu-pas. Daca este un capitol mai greu de inteles inseram si cateva culori sau mici animatii. - Unde?
La intrebarea asta nu prea raspundem, pentru ca se subintelege faptul ca actiunea are loc pe website sau pe canalul nostru de YouTube. - Cand?
Aici de asemenea nu putem raspunde deoarece actiunea are loc in momentul prezent, atunci cand intrii pe site sau deschizi un videoclip.
2.2 Alegerea titlurilor
Atunci cand scriem un tutorial, trebuie sa avem grija cum alegem titlurile (sau heading-urile). Daca alegem cu grija cuvintele cheie, putem optimiza pagina si pentru alti termeni de cautare folosind un singur articol.
Deoarece in tutorial vorbesc despre ce este o baza de numeratie, primul titlul este Ce este o baza de numeraţie? . Mai apoi am ales sa folosesc alt cuvant cheie “convertire” in loc de “transformare” pentru a incadra site-ul si pentru aceste cuvinte cheie.
2.3 Cum facem thumbnail-ul?
Pentru thumbnail-uri trebuie sa ii multumim lui Catalin deoarece el a facut cateva template-uri in urma cu 2 sau 3 ani, iar incepand de atunci, le tot refolosim de fiecare data cand avem ocazia.
2.4 Cum facem imaginile din tutoriale?
In ultimii ani probabil ati observat ca imaginile de pe site si din tutoriale nu mai arata de parca ar fi desenate in Paint (pentru ca in Paint le desenam initial). Asta pana am descoperit draw.io – o aplicatie ce iti permite sa desenezi diagrame si diferite forme specifice in informatica.
Are foarte multe tool-uri utile: poti seta grosimea liniilor unei figuri, culoarea acestora si dimensiunea textului. Foarte utile in momentul cand vrei sa ilustrezi pasii unui algoritm. De asemenea, dupa ce termini de desenat figura, poti debifa optiunile “Page View” si “Grid” pentru a obtine o imagine cat mai curata.
3. Filmarea tutorialului
3.1 Tool-uri folosite
- Pentru a desena folosim Huion H420 a costat in jur de 100 RON in vreme cand am luat-o. Daca vreti sa va luati o tableta grafica fiti foarte atenti la dimensiunile acesteia, deoarece aceasta tableta este destul de mica, si devine incomoda dupa cateva ore de utilizare
3.2 Programe folosite
- Pentru a inregistra tutorialele folosim QuickTime Video (MacOS) sau Action! (Windows).
- Pentru a “desena pe ecran” folosim Highlight (MacOS) deoarece nu are o icoana ce apare tot timpul pe ecran sau Epic Pen (Windows)
- Pentru a edita videoclipurile folosim Final Cut Pro (MacOS) sau Adobe Premiere Pro (Windows/MacOS)
3.3 Procesul de editare
In momentul cand editam un videoclip:
- Suntem atenti la partea audio pentru a fi cursiva, fara pauze lungi in vorbire.
- Imaginile ce vin uneori cu “subscribe youtube” sau “follow instagram” am fost realizate in After Effects iar noi acum doar le folosim ca template-uri
- Pentru a obtine imaginea cu mine cand vorbesc folosim o masca in forma de cerc si adaugam un shadow la final
- De asemenea dupa ce am editat videoclipul adaugam 20 de secunde cu o imagine de background pentru End Screen
In general pentru un tutorial de 10 minute munca depusa este in jur de 3 ore (pregatitul scenariului, filmatul videoclipului, montarea, si alte procese auxiliare).