Salutare prieteni si bine v-am regasit. In episodul de astazi vom povesti despre relatia mea cu banii si cum am inceput (sau cum am fost fortat) sa fac economii. Ca sa fac un fast-forward prin relatia mea cu banii – nu prea am avut acces la foarte multi bani cand eram copil. Provenind pe bune dintr-o familie de clasa mijlocie – primeam 50/100 lei in momentul cand voiam sa ies in oras cu colegii, dar daca voiam sa imi iau mofturi (gen calculator smecher, camera DSLR, etc.) nu primeam acesti bani.
As a side note, tot proiectul acesta de pe YouTube a fost realizat 100% din banii mei. L-am inceput parca prin clasa 8 cand am primit prima bursa. Bursa ce am cheltuit-o in a cumpara domeniul “tutoriale-pe.net” si un pachet de gazduire web pentru a avea un loc unde pot sa scriu articolele text ce corespund videourilor ce le vedeti pe YouTube.
Asadar, pe masura ce am crescut in varsta si am schimbat companiile, accesul meu la bani a crescut treptat. In primul meu an de programator am primit cam 22 milioane. Credeam ca sunt stapanul orasului cu acesti bani ce ii primeam lunar. Stand acasa cu parintii pe vremea aceea nu prea aveam cheltuieli recurente. Practic toti banii ce ii primeam, imi reveneau mie. Atunci am inceput sa am mana din ce in ce mai larga si sa sparg banii pe prostii.
Acesta dorinta de a cheltui banii pe prostii a culminat in perioada cand eram angajat la Amazon si am ajuns sa imi intre in cont 200 milioane (cam 4000 EUR). In acea perioada am inceput cu adevarat sa sparg banii pe prostii. Pentru a va da cateva exemple de prostii:
- nu mai cumparam bilete de avion la economy, cumparam la business class
- mi-am cumparat doua Macbook-uri in decursul a doi ani – desi nu aveam nevoie efectiva de un laptop nou
- mancarea comandata zilnic. Intr-o luna am ajuns sa dau 70 milioane pe Tazz. Ca o notita, nu comandam doar pentru mine, comandam si pentru sotia mea.
- mi-am luat credit pentru o masina noua. O sa povestim despre ce masina mi-am luat poate intr-un alt episod.
- mi-am cumparat un aspirator smecher cu laser – Dyson V15. Bine, asta poate a fost o achizitie faina – inca folosesc aspiratorul si e cel mai fain aspirator din viata mea. Eu nu prea sunt cu datul cu aspiratorul, dar de cand am jucaria asta, am inceput sa dau mai des pentru ca primesti serotonina foarte rapid pe masura ce vezi cum se curata praful.
- nu mai stateam la hoteluri care costau maxim 100 EUR – ma uitam dupa cele de 200 EUR. As a side note, din experienta mea de calatorit, am realizat ca “the sweet spot” sunt locurile de cazare care costa in jur de 100 EUR. Daca dai mai putin, s-ar putea sa fie o experienta neplacuta, daca dai mai mult, cam arunci banii pe fereastra.
Toata aceasta parada de cheltuire a banilor a tinut cam 9 luni de zile, 9 luni in care eu am cheltuit toti banii care imi intrau in cont, nu am reusit sa economisesc absolut nimic. O adevarata perfomanta, stiu. Totul a culminat cu momentul in care am inceput sa ii cer bani sotiei de tigari. Sotie care castiga cam 70 milioane la vremea respectiva.. de 3 ori mai putin ca mine.
Si in momentul cand am inceput sa ii cer bani, va cam imaginati ca a dat cu mine de toti peretii – si a scos militaria jos din pod. Mi-a spus ca ori incepem sa facem un buget de cheltuieli, ori ne despartim pentru ca sunt foarte imatur financiar. Bine, ea mi-a mai sugerat in trecut sa facem “pliculete” dar eu eram cam ezitant.
Ca sa va povestesc de ce eram recalcitant cu “pliculetele” – parintii uneia dintre fostele prietene in momentul cand primeau salariul scoateau toti banii de la ATM si ii impartea in mai multe plicuri. Plicuri pentru meditatii, plicuri pentru factura la curent, plicuri pentru benzina si asa mai departe. Iar acele plicuri le imprastiau prin diferite locuri din casa. De exemplu plicul pentru banii de meditatii ii puneau sub covorul de la intrare.
Dar solutia sotiei a fost putin mai diferita. Folosim acest produs de pe eMAG (link fara afiliere): Set agenda planificator buget pentru a ne sparge banii pentru diferite categorii. Si bugetul nostru arata asa:
In total, punem in pliculete cam 6,000 RON. Eu scot lunar de la bancomat 4,000 RON si sotia 2,000 RON. Eu scot mai mult de la bancomat pentru ca am salariul putin mai mare si asa ar fi cinstit din partea mea. Cateva observatii, la categoria “Alimentara” intra cumparaturile saptamanale de la supermarket. Acolo scoatem 1,500 RON cash, dar ne mai intra pe cardurile de bonuri de masa in total cam inca 1,800 RON. Asadar bugetul acolo ar fi de 3,300 RON.
Pe benzina de asemenea teoretic avem 500 RON, dar intr-o luna normala nu consumam acesti bani. Noi folosim masina de 3 ori pe saptamana. De doua ori sa ne ducem impreuna la birou, si o data ca sa facem cumparaturile de la magazin. Au fost unele luni in care nu ne-am atins deloc de banii de benzina.
Cand vine momentul sa “resetam pliculetele” – ne raman de fiecare data bani. Daca suntem cuminti, nu reusim sa cheltuim toata suma si o folosim pentru urmatoarea luna. Astfel incat daca ne mai raman 1,000 RON in pliculete, luna urmatoare scoatem doar 5,000 RON. Si inca un lucru ce il facem, bancnotele de 1 RON si 5 RON la punem intr-un borcan separat si ii tinem pentru bacsisi in momentul in care comandam de mancare.
Cam asa sta treaba cu pliculetele. Acum.. ce facem noi cand ne intra prima oara banul gros in cont? Prima si prima oara scoatem banii pentru pliculete. Mai apoi punem banii in economii. Sotia mea converteste o treime si salariu si il transforma in EURO, punandu-i in contul de economii, iar eu procedez la fel, numai ca in loc sa pun banii intr-un cont de economii ii pun pe bursa in S&P 500.
Iar cu restul banilor – ii tinem pentru cheltuieli lunare flexibile. Cheltuieli flexibile in cazul meu inseamna: tigari, donatii pe Twitch, dentist, diverse abonamente la Spotify / Revolut / Adobe / etc sau bani la avocat mai nou xD. O sa atasez aici si cheltuielile mele flexibile lunare, si puteti vedea cum de la 20,000 RON am ajuns sa cheltui cam 3,000 RON intr-o luna (pe langa economiile puse deoparte). As a side note, eu cheltui toti banii prin Revolut pentru a putea urmarii mai usor categoriile pe care arunc banii.
Va multumesc tare mult pentru vizionare, lasati-mi opiniile voastre in casuta de comentarii de mai jos si ne auzim data viitoare!