fbpx

Tipul struct in C++ | Teorie si probleme rezolvate

0

Ce este struct in C++ ?

Struct este o structura de date care iti permite sa grupezi mai multe elemente sub o singura umbrela. Aceste elemente sunt denumite „membrii” si pot avea tipuri diferite. De exemplu pentru definirea unei structuri ce reprezinta o masina, analizam codul de mai jos:

struct teoriePana in prezent am folosit variabile ca sa definim numere ( int n; ), caractere ( char c; ) s.a.m.d. Acum ne-am definit propriul nostru tip de variabila, avem variabila tip masina.

Nota: In interiorul unui struct, putem apela alt struct.

struct memorare variabilaDe exemplu, in imaginea de mai sus avem reprezentat primul element din multimea masina V[20];

Definirea unui struct

Codul de mai sus declara o structura de date noua, ce va purta denumirea „masina”. Intre paranteze { }  gasim membrii acestei structuri, fiecare membru avand un tip si o denumire.

Atentie!: Inainte de a inchide acolada de la struct, putem declara cateva variabile de tipul masina. Spre exemplu eu am declarat un vector cu 20 de masini, inainte de pune „;” la final. Aceasta declarare este optionala.

Citirea si scrierea folosind struct in C++

Am prescurtat putin struct-ul dinainte pentru a scrie mai putin si a fi mai usor de urmarit.

Pentru a accesa o anumita caracteristica dintr-un struct (de exemplu, pretul), tot ceea ce trebuie sa facem este sa punem punct ( . ) dupa variabila noastra. De exemplu pentru a accesa pretul masinii 1, scriu M1.pret

struct citire scriereFunctii care utilizeaza struct in C++

Probleme propuse

1) Studentii dintr-o facultate vor să facă un top al celor mai bune 10 melodii pentru fiecare săptămană. Ajutaţi-i să realizeze un program prin care se introduc n date de forma:

  • titlu melodie
  • interpret
  • număr puncte acumulate
  • număr puncte primite

Sa se afiseze primele 10 titluri, in ordinea descrescătoare a punctelor.

2) La o staţie meteo se trec temperaturile inregistrate intr-o saptamana. Să se prelucreze aceste date afişandu-se zilele in care temperatura a fost maximă.

Utilizarea structului:

Comentarii
Se incarca comentariile...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More