Salutare prieteni si bine v-am regasit. In episodul de astazi vom discuta despre Doru Pelivan, un timisorean in varsta de 34 ani din Timisoara. Acesta si-a inceput cariera in online in urma cu 11 ani organizand conferinte de antreprenoriat in care primeam sfaturi super utile precum: “un antreprenor nu are voie sa riste atat de mult incat sa nu mai fie in stare sa se ridice” – wow, nu m-as fi gandit la asta.
Daca va intrebati de ce port camasa, raspunsul este simplu: cand vine vorba de Doru, calc pe un teren minat, deoarece el obisnuieste sa dea in judecata persoane cu care nu este de-acord pe internet. Are in prezent doua dosare cu:
- 37007/325/2023 Vali Petcu (Zoso) – o parte din acest material este realizat cu ajutorul informatiilor publicate de acesta pe blog-ul sau. Pe langa ca i-am ciordit numele seriei, ii ciordesc si articole din trecut.
- 41242/325/2023 Paraschiv
Asadar deoarece bate vantul judecatii, am decis sa ma imbrac corespunzator in camasa – nu se stie in ce sala va aparea acest videoclip.
Istoria lui Pelivan prin lumea antreprenoriatului este urmatoarea:
- prin 2010 si-a deschis o salina in Timisoara care a dat faliment
- prin 2016 si-a lansat o agentie de marketing numita KiwiAgency
- prin 2018 a lansat “Hobby2Profit” – un curs ce costa 1,000 EUR si te invata cum sa ii inveti pe altii
- prin 2020 a lansat renumitul “EduKiwi” – despre care vom discuta mai tarziu.
Voi imparti acest video in urmatoarele capitole:
- Influencerul Pelivan
- Diverse podcast-uri
- Clauzele abuzive din contract
- Interviu 1 – un absolvent
- Interviu 2 – un fost viitor angajat
- Interviu 3 – experienta lui Adrian
- Incheiere
1. Influencerul Pelivan
Doru incearca sa isi construiasca o imagine de influencer:
- apare din ce in ce mai des in diferite podcast-uri
- detine 3 masini luxoase
- se simte denigrat cand lumea il trage la raspundere
El in schimb nu vrea sa fie considerat influencer… o sa vedeti in aparitiile din alte podcast-uri. Pelivan se considera un “specialist in vanzari” – nu un “influencer”.
Acum ca am clarificat titulatura lui Doru, haideti sa vedem impreuna ce ne invata acesta in calitate de influencer care vrea sa schimbe sistemul educational din tara prin cadrul universitatii sale “EduKiwi”.
Asa cum ii sade bine unui politician, in 2019 era acuzat de furt intelectual de catre Nicoleta Popliceanu.
Mai apoi, prin 2022 punea un story cat timp isi conducea Mercedes-ul cu 300km/h. Ma bucur ca ne arata un comportament responsabil in momentul cand este la volan.
Avand norocul sa stau in acelasi oras cu Doru, am putut sa gasesc urmatoarele poze in care domnul Pelivan ne arata cum se parcheaza corespunzator, blocand prima banda de circulatie. Iar mai apoi, este o poza din zona in care locuieste dansul, nu o sa ii dau numele din motive evidente, dar putem observa cum prefera influencerul nostru sa isi parcheze masina – blocand din nou strada.
Eu nu inteleg de ce nu isi baga masina in curte, vad ca are poarta pentru a putea parca masina corespunzator, astfel incat sa nu ii incomodeze pe altii lasandu-si caruta in mijlocul strazii. Oare asa prost merge vanzarea asta de cursuri si nu a putut sa isi amenajeze un garaj? Sau si-a facut un garaj cu un singur loc pentru masini, cand el detine 3 (pe modelul Dorian Popa).
Daca este sa ramanem la capitolul masini, recent Doru si-a cumparat o monstruozitate americana ca sa fara “overlanding” pentru ca este stresat si vrea sa se conecteze mai bine cu natura deoarece s-a mutat la sat. Asa se conecteaza mai bine, cu tractorul ala de 700 CP si motor care polueaza. Cu aceeasi bani care i-a dat pe acest tractor isi putea lua un SUV mai ieftin care sa traga o rulota. Dar stii cum e.. cu Dacia Duster nu prea te poti flexa, iti trebuie un RAM TRX – e mult mai aratos in pozele de pe instagram.
Sa nu uitam de minunata carte lansata de el si Pera Novacovici intitulata Cei 6 stalpi ai eliberarii tale financiare. “O carte care este o carte solida, de 275 de pagini, cu multe pagini color, cu grafice, pasi de actiune si studii de caz. Am explicat in carte cu lux de amanunte modelul nostru de eliberare financiara. Am scos 2000 de bucati la tipar.”
Intr-adevar – un adevarat succes. A fost foarte bine primita in comunitatea cititorilor Goodreads acumuland un review mediocru de 3 din 5 stele. In partea de recenzii, putem observa doi oameni care si-au luat teapa achizitonand o carte care nu contine cei 6 stalpi ai eliberarii financiare.
2. Diverse podcast-uri
2.1 Maruta
- 01:47 -> 01:57 La inceput il linge pe Maruta putin si ii spune ca apreciaza faptul ca este un om de televiziune si il invita si pe el sa se alature proiectului “EduKiwi”
- 37:43 -> 37:50 “Da am invatat enorm de la autorii care pun enorm de multe lucruri”. Va prindeti probabil ca nu a invatat mare lucru din moment ce foloseste cuvantul “enorm” de enorm de multe ori pentru a umple un gol. Ce ai invatat mai exact Doru din cursurile de pe platforma?
- 47:52 -> 48:00 Mai apoi spune ca vrea sa stea de vorba cu Putin – dintre toate persoanele ce le putea alege, fix pe dictatorul rus l-a ales.
- 01:08:40 -> 01:09:00 Ce ma bucur ca se pricepe la marketing Doru, inaintea lui nu prea existau reclame, lumea vorbea de Cola si Pepsi doar in cartier, pentru ca pe vremuri nu existau reclame la noi intara.
2.2 Morar
- 00:07 -> 00:20 Doru – amandoi am fost la Liceul Teoretic “Gr. Moisil” din Timisoara si stim foarte bine ca nu de asta era sa fi exmatriculat. Am vorbit cu cativa profesori comuni dar nu am obtinut din pacate acordul lor scris pentru a da mai departe ce s-a intamplat. Dar Doru stie foarte bine ca asta e o minciuna gogonata.
- 08:50 -> 09:00 Din pacate el a mai incercat sa scrie o carte in trecut intitulata “Cei 6 stalpi ai eliberarii tale financiare” care s-a dovedit a fi un esel total.
- 13:55 -> 14:05 Din cate m-am documentat, Pelivan a lucrat pentru o perioada la Herbalife, dar din pacate era jos pe nivelul piramidei si nu facea cati bani si-ar fi dorit el.
- 01:07:13 -> 01:07:40 Deci pana la urma, tu ce esti Doru? Un influencer sau un specialist? Pentru ca pe fb si instagram te pozezi cu masinile tale, te duci la raliu, te intalnesti cu alti influenceri pentru colaborari. Imi place cum trage o linie asa subtire pentru a se delimita “de influencerii aia”. El chiar daca are comportament de influencer, in online trebuie recunoscut ca un “specialist”
- 01:26:40 -> 01:27:10 Sustine faptul ca din cauza societatii scoala romaneasca a ajuns in acest punct – lucru cu care sunt partial de-acord, poate dezbatem asta intr-un video separat. Mai sustine faptul ca “eduKiwi este o solutie de imbunatatire” – pot sa stiu si eu cum ai imbunatatit viata celor bolnavi de cancer? Sa nu uitam de investigatia de pe PressOne care a demascat cum un cursant de-al tau a facut cursuri de “manifestare”.
Articol PressOne: „Academia” de psihoterapie care-ți sugerează să împrumuți bani de la bancă pentru a te vindeca de cancer prin „constelații”
2.3 Cristian Stan
- 04:00 -> 04:35 In alt podcast sustine ca business-ul l-a vazut mereu ca un joc pe calculator. Poate din acest motiv uneori mai baga coduri pentru a fenta niste taxe la ANAF sau pentru a aplica tactici jegoase de presiune si manipulare pentru ca lumea sa ii cumpere cursurile.
- 06:25 -> 06:40 Pai cum vine asta? Tu respecti acei oameni care platesc taxe si “contribuie cu franzele” dupa spusele lui. Dar cand vine vorba de a plati chiar el taxe, prefera sa aobrdeze la diferite tructuri creative pentru a platii cat mai putine taxe.
3. Clauzele abuzive din contract
In urma unuia dintre interviurile avute sub anonimat am primit o copie a contractului ce trebuie semnat intre eduKiwi si un viitor cursant. Dupa ce m-am consultat cu prieteni ce au cunostiinte juridice, am identificat urmatoarele probleme.
Modul cum este structurata factura este in felul urmator:
- Platesti pretul contractului sub forma unui eBook pentru care a inregistrat un ISBN. Un produs care se factureaza cu TVA de 9% fiind vorba despre o carte.
- Dar pentru accesul la platforma online eduKiwi – te taxeaza 1 leu + TVA de 19%
Deoarece asta pentru mine arata a evaziune fiscala, asa ca am sesizat ANAF-ul, pentru o verificare mai amanuntita asupra modului in care se factureaza in cadrul eduKiwi.
Prin prezenta, doresc să sesizez posibile practici de evaziune fiscală realizate de către firma EDUKIWI HUB S.R.L. (CUI: 41694988), deținută de domnul Doru Pelivan, în legătură cu activitatea desfășurată de aceasta pe platforma online “eduKiwi”.
Am intrat în posesia unei copii a unui contract propus viitorilor cursanți, contract care conține informații privind structura plăților și aplicarea TVA-ului. În urma unei analize, au fost identificate următoarele nereguli:
– Structurarea eronată a plăților pentru a beneficia de un TVA redus: conform contractului, o mare parte din prețul plătit de cursanți este facturată sub forma unui eBook, care beneficiază de un TVA redus de 9%, în baza înregistrării unui ISBN. Totuși, acest eBook reprezintă, în esență, un pretext pentru accesul la cursurile online oferite de platforma eduKiwi. Aceasta este o metodă folosită pentru a reduce valoarea TVA-ului aplicat.
– Pentru accesul la platforma online propriu-zisă și la cursuri, se taxează simbolic cu 1 leu, la care se adaugă TVA de 19%, ceea ce pare a fi o modalitate de a evita plata TVA-ului corespunzător pentru serviciile digitale.
Această metodă de facturare creează o diferență semnificativă între taxarea corectă a serviciilor prestate (TVA 19%) și ceea ce se aplică efectiv (TVA 9%), și reprezintă o formă de evaziune fiscală prin aplicarea incorectă a cotei de TVA.
Aceasta clauza este abuziva daca este vorba despre persoane fizice. ANPC-ul s-ar bucura sa auda de ei.
Practic ei te pot scoate cand vor din program si pot invoca faptul ca ai adus prejudicii imaginii. La fel ca inainte, este o clauza abuziva daca este vorba despre persoane fizice.
Clauza asta este foarte dubioasa.
Si clauza asta este nula daca vorbim despre o persoana fizica. Pelivan al meu a desfiintat ANPC-ul si cred ca daca trece orice ii trece prin cap in contract, chiar se va aplica.
Clauza nula. Asta este practic schema Nordis. Iti interzic total sa vorbesti cu alte persoane sau mai rau.. cu presa!
Clauza dubioasa, dar legala. Practic cei care semneaza le dau dreptul sa se promoveze pe spatele cursantilor in mod liber, cum ii taie pe cei de la EduKiwi capul.
Clauza nula.
4. Interviuri
Mai departe voi atasa 3 interviuri ce le-am avut cu diferiti oameni care au interactionat cu Doru Pelivan sau cu scoala lor EduKiwi. O parte dintre aceste interviuri sunt filmate sub anonimat, vocea lor fiind modificata, exact cum si s-a cerut in momentul inregistrarii.
- #1 absolventul – Prima “victima” ne va povesti despre cum a intrat el in contact cu Doru Pelivan si experienta avuta in programul lor de vanzari.
- #2 fostul viitor angajat – a doua “victima” ne povesteste despre cum se fac recrutarile in cadrul companiei eduKiwi
- #3 Adrian – a treia “victima” – Adrian, aici avem voie sa ii facem public numele, deoarece am avut o discutie cu el despre interactiunea ce a avut-o cu Doru Pelivan. Daca vreti sa vedeti interviul complet, nu uita sa dai subscribe pentru a fi primul notificat. Voi lasa aici cateva fragmente.
5. Incheiere
Ca sa incheiem acest episod pe un ton potrivit, cred ca e important sa subliniem câteva lecții învățate din povestea lui Doru Pelivan și a parcursului său în lumea antreprenoriatului și influenceriatului. În primul rând, nu tot ce strălucește este aur – de multe ori, în spatele unei imagini atent construite, se ascund aspecte controversate și practici discutabile. De la proiectele sale falimentare la relația cu legea și până la comportamentul iresponsabil pe drumurile publice, Doru ne oferă un exemplu de cum nu ar trebui să fie un lider sau un antreprenor model.
În al doilea rând, este important să fim mereu vigilenți și să analizăm cu atenție ce și de la cine învățăm. Într-o eră în care a devenit ușor să te numești expert sau mentor, trebuie să ne educăm și să nu luăm de bun orice promisiune grandioasă care ni se prezintă.
Vă mulțumesc că ați fost alături de mine până la finalul acestui video. Nu uitați să dați subscribe și să activați notificările pentru a fi la curent cu următoarele episoade din seria noastră. Până atunci, fiți critici, fiți informați și, cel mai important, fiți cu ochii pe cei care încearcă să vă vândă iluzii la preț de realitate!