Salutare prieteni si bine v-am regasit. Astazi va voi arata de ce in opinia mea, schemele de vandut cursuri se aseamana unei scheme piramidale. Iar pentru a ilustra mai bine opinia, voi folosi minunata universitate EduKiwi pentru a va explica cum sta treaba.
1 – Varful piramidei
In varful piramidei se afla CEO-ul si creierul din spatele companiei – Doru Pelivan. Am facut un intreg episod despre el pe canal, puteti sa il vizualizati acolo. Deoarece el se afla la varf, asta inseamna ca el este cel care face cel mai multi bani in aceasta poveste. Pelivan este la randul lui profesor, avand cursurile Hobby 2 Profit si Sales Rocket System
2 – Profesori
Imediat sub Doru, se afla profesorii „mai mici” ce achizitioneaza de la profesorul mare cursurile mentionate mai sus. Acestia sunt baza platformei eduKiwi, fara acestia, nu ar exista cursurile.
3 – Mentori si Calleri
Pe urmatorul nivel, dupa profesori avem doua tipuri de minion care au grija de imaginea profesorului.
Primul dintre minioni este „mentorul” o persoana care teoretic are experienta iar rolul acestuia este sa te ghideze pe parcursul tau educational. Dar de cele mai multe ori mentorii sunt fosti clienti care vor la randul lor sa isi scoata paguba din portofel.
Callerii este cel de al doilea tip de minion. Rolul lor este sa filtreze clientii ce ajung pe lista de posibili clienti. Pe lista de posibili clienti apar toti cei care se inscriu pe website, dar inainte de a ajunge la persoana care iti va vinde cursul, vei trece printr-un caller care filtreaza posibilii candidati in functie de mai multe criterii (de cele mai multe ori criteriul este grosimea portofelului). Callerii isi iau un procent din suma finala ce clientii o platesc, asa ca cei mai multi nu isi fac treaba si „filtreaza” pe toata lumea in speranta de a obtine cat mai multe procente la final de luna.
4 – Clienti
Clientii sunt baza acestei piramide. Ei sunt persoanele credule ce pun botul reclamelor ce le apar pe internet. Unii dintre clienti urmeaza tot parcursul piramidei: ajung mentori, iar mai apoi profesori. Dar numarul celor care fac asta este unul destul de mic. Majoritatea clientilor baga capul la cutie dupa ce realizeaza ca au platit un pret mult prea mare pentru educatia primita la schimb.
Așadar, prieteni, mecanismul EduKiwi – ca orice schemă piramidala – se bazează pe o iluzie: ideea ca piața de „clienți” este infinita și că entuziasmul acestora nu se va estompa niciodata. Dar matematica este inexorabila. Odată ce stratul de bază (clienții neinformați) se subțiază prin dezamăgire sau epuizare, întreaga structură se clatină. Profesorii și mentorii rămân fara „uși” de batut, iar banii nu mai urcă spre varf. Chiar daca unii reușesc să escaladeze piramida, sistemul e condamnat: creșterea continuă este imposibilă într-o lume finită. Când promisiunile se dovedesc goale, iar cursurile nu aduc profitul magic, clienții devin sceptici, reclamele pierd putere, iar piramida se prăbușește… lăsând în urmă doar cei care au profitat de naivitate.