[fusion_youtube id=”AjrXkBFIr-U” autoplay=”no”][/fusion_youtube]
Ce este clickbait-ul?
Clickbait-ul este un link (sau un website) care iti atrage atentia si incurajeaza oamenii sa citeasca (sau urmareasca). Clickbait-ul se foloseste pentru a exploata “curiozitatea” unui individ, aducand informatii care sa atraga atentia utilizatorului, dar nu suficienta informatie pentru a satisface aceasta curiozitate, “obligandu-te” astfel sa dai click pe continut!
Este clickbait-ul un lucru rau sau bun? Haideti sa lamurim acest mister in urmatoarele randuri.
Tipuri de clickbait
In total, am impartit tipurile de clickbait in 5 moduri: titluri deschise, sexualitate, continut usor de digerat, minciunile, folosirea brandurilor deja populare.
Titluri deschise
Aceasta metoda apeleaza deseori catre subconstientul nostru. De exemplu, un titlu precum: “Nu o sa iti vina sa crezi ce a facut acest sarpe” – iti va trezii interesul. Odata cu expansiunea internetului, creatorii de continut se bat pentru a-ti capta atentia. Pentru ca atentia ta, se traduce intr-un mod sau altul in bani! Una din cele mai populare tipuri de clickbait se bazeaza pe titluri sau subtitluri. Cateva exemple de titluri, ar putea fi:
- Nu o sa-ti vina sa crezi
- Asta te va da peste cap
- Ai facut totul pana acum gresit! Afla cum ..*bla bla bla*.. defapt
- Nu se astepta sa se intample chiar asa ceva
Acestea sunt doar cateva exemple care cersesc curiozitatea cititorului. Daca titlul ar fi precis si nu ar apela la curiozitatea ta, atunci mai putini oameni ar da click pe el. Totusi, nu este nici un demon rau care te impinge sa dai click pe ele, este pur si simplu curiozitatea ta!
Problema principala cu titlurile este ca niciodata nu iti ating asteptarile!
Sexualitatea
Aceasta metoda cred ca o putem clasifica ca fiind cea mai “nedreapta” metoda dintre toate, dar din nefericire este cea mai productiva dintre toate.
Internetul este plin de adolescenti, iar acestia au in general tendinta de a da click pe lucruri care le atrag privirea. Din fericire de cele mai multe ori, dupa ce utilizatorul a dat click pe link, o sa vada ca asteptarile sale nu au fost realizate. Pot sa gaseasca de la reduceri pentru jocuri video, pana la bilete la diferite saloane de masaj din oras.
Principala problema cu aceasta metoda este faptul ca in 99% dintre cazuri, continutul nu are deloc legatura cu ceea ce te-ai asteptat initial sa vezi. Principalul obiectiv este sa adune oameni atunci cand acestia au momente slabe sau vulnerabile, si FUNCTIONEAZA!!!
Chestia cea mai ciudata cu aceasta metoda este ca, desii realizezi ca este o capcana, tu tot vei da click pentru a vedea tot continutul.
Continut usor de digerat
Inainte sa va enervati pe faptul ca aici o sa includ niste canale populare de YouTube: nu spun neaparat ca aceasta metoda este buna sau rea, dar este o metoda destul de populara, deci intra in categoria “clickbait”.
Cand spun “continut usor de digerat”, ganditi-va la titluri precum:
- Top 10 jocuri din 2016
- Top 10 Lucruri Contrafacute Incredibile – YouTube (Atentie, Cad Mere!)
- Top 5 Inventii Groaznice Din Trecut – YouTube (Motan Show)
De cele mai multe ori, acest continut este unul de inalta calitate, si nu se foloseste de clickbait pentru a te atrage catre un continut prost (vezi ultimele doua exemple de mai sus). Nu stiu daca ati observat sau nu, dar majoritatea website-urilor populare au continutul structurat si usor de digerat. Folosesc aceasta metoda de cel putin cativa ani dintr-un simplu motiv: functioneaza!
Dar aici intervine o problema: pentru ca folosesc aceasta metoda de foarte mult timp, creatorii raman in pana de idei, iar rezultatele pot fi urmatoarele:
- Top 10 cele mai urate pisici din lume
- Top 6 cele mai sexy personaje din desenele animate
- 20 de imagini care iti vor schimba existenta
*puteti observa cum aceasta metoda se completeaza usor cu prima metoda enuntata in articol
Cu o crestere in continut atat de populara pe internet, oamenii nu mai acceseaza continut detaliat, cu multe specificatii, etc. Dar folosind aceasta metoda, poti sa iti structurezi continutul, si sa il faci cat mai usor accesibil, stiind de la inceput ce urmeaza sa citesti / vizionezi.
Continutul usor structurat nu necesita foarte multa gandire, si este mai usor de procesat pentru mintea ta! Ce ai prefera sa citesti? Un articol cu titlul “Cele mai prospere afaceri” sau un articol cu titlul “Top 10 cele mai prospere afaceri“?
Dar haide sa combinam ultimul titlu cu prima metoda: “Nu o sa iti vina sa crezi care sunt 10 cele mai prospere afaceri din lume!“, v-ati prins cum sta treaba?
Minciunile
Aceasta metoda este cea mai penibile dintre toate, pe internet sunt tone de articole si video-uri care inventeaza minciuni doar pentru a atrage atentia! Si nu vorbesc aici despre speculatii, acestea sunt un lucru putin diferit! Sunt cateva tipare de minciuni publicate pe internet, cu scopul de a te atrage si de a scoate un ban de pe urma ta:
- Moartea unor celebritati (va mai amintiti cand acum un an circula pe Facebook zvonul ca Hagi a murit?)
- Imagini cu produse nelansate (cum ar fi urmatorul iPhone 30)
Exista chiar site-uri care sunt specializate in a publica articole fictionale, de exemplu: TimesNewRoman.RO – iar partea cea mai proasta este ca unii nu stiu ca tot ce este publicat pe acest website este un pamflet!
Articolele in care se afla minciuni de obicei creeaza sentimente precum: mania, tristetea, sau socul. Iar asta este reteta perfecta pentru mii de share-uri in prostie, fara sa ai habar ca ceea ce ai citit este o mare escrocherie!
O minciuna aplicata chiar de Victor Ponta, pe Facebook:
“Faceti o confuzie voita si distibuiti informatii mincinoase in preajma Craciunului. In stire sunt oricum mai multe confuzii: nu e vorba de aur ci de cupru, nu e vorba de explorare si nici de exploatare ci de un permis de prospectiune si in final nu e vorba de faptul ca guvernul Ciolos a dat unda verde la explorare ci Guvernul Ponta. Daca nu va amintiti recititi aici: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
Acest articol dezinformeaza grav, pentru ca ANRM nu a dat in 2016 nici o licenta de exploatare, nici macar una de explorare. Licenta de explorare se aproba doar prin Hotarare de Guvern si nu s-a intamplat in 2016. Exista doar un permis de prospectiune pentru acea firma in zona adiacenta perimetrului Rovina. Perimetru pentru care aceasta firma a primit in 2015 – cand erati prim-ministru – o licenta de exploatare pe 20 de ani. Aceasta licenta nu a fost aprobata de Guvernul Ciolos anul acesta”, a reactionat Liviu Iolu pe pagina lui Ponta. (dupa ce acesta a vazut comentariul, desigur ca l-a sters)
Folosirea brandurilor deja populare
Ultima metoda din articolul nostru! Aceasta metoda este folosita atunci cand exista trend-uri globale, cum ar fi: “Ice Bucket Challange”, “Pokemon Go”, si asa mai departe! De exemplu, ati observat ca atunci cand a aparut “Pokemon Go”, au aparut peste noapte video-uri cu oameni jucand acest joc? Sau chiar canale de YouTube cu mii de abonati, in care erau postate doar lucruri despre Pokemon Go.
Aceasta metoda te poate ajuta daca vrei sa prinzi valul, dar poate fii un mare dezavantaj pentru tine, daca nu stii sa tii de val!
Concluzia?
Intrebarea pe care v-am pus-o anterior ramane: este clickbait-ul un lucru negativ sau nu? Iar raspunsul il veti gasii chiar voi! De cele mai multe ori raspunsul este: “depinde”.
Dar un singur lucru este clar pentru toata lumea, clickbait-ul functioneaza si functioneaza al naiba de bine!
Totul depinde daca in urma procedeului de clickbait ai fost atras catre un continut de o calitate buna, sau catre un continut cu o calitate proasta!
Daca este sa analizezi aceasta pagina, tiltul este unul tipic pentru clickbait, unele imagini din el folosesc sexualitatea, iar continutul este structurat! Continutul de pe pagina il putem cataloga ca fiind unul bun, dar ganditi-va ca aceste metode de clickbait sunt folosite pentru a manipula masa populatiei!
Manipularea este principalul motiv pentru care brand-uri celebre incearca sa iti ofere o experienta buna a internetului, si incearca sa reduca, sau chiar sa scape de continutul de tip “clickbait” (putem enumera Facebook, YouTube, etc).
Am depus destul de mult efort in publicarea acestui articol, daca ti-a placut, nu uita sa dai un share, un like, iar daca inca nu te-ai abonat la pagina noastra de Facebook, te asteptam cu un like si acolo!