Salutare prieteni si bine v-am regasit! Astazi o sa descoperim impreuna secretele industriei si o sa va arat cum puteti devenii freelanceri de success. Libertatea in freelancing se poate atinge foarte usor iar astazi o sa descoperiti gratis cum puteti intra pe piata de freelancing. Si nu, nu trebuie sa imi dati 5000€ pentru asta.
Astazi vom vorbii despre Lemon.io – aceasta platforma investeste foarte mult in procesul de recrutare, deoarece procesul de angajare nu se bazeaza doar pe recomandari sau portofolii. Acestia testeaza fieacre aplicant in parte, iar mai apoi primesti accesul pe platforma.
Ce este Lemon.io?
Lemon.io este cel mai nou baiat in cartier daca ar fi sa consideram „cartierul” lumea freelancerilor. Acestia recruteaza oameni care au cel putin 4 ani de experienta in spate si le garanteaza o gramada de proiecte interesante.
Lemon.io a fost lansat in 2015 de Aleksandr Volodarsky, avand la baza o idee simpla „Uber, dar pentru programatori”. Initial acest proiect s-a numit „coding ninjas”, dar pe urma Aleksandr si-a dat seama ca este destul de greu sa scalezi un astfel de business, asa ca s-a orientat mai mult spre dezvoltatorii care aveau experienta in startup-uri.
Procesul de recrutare
Persoanele din spatele acestei platforme sunt foarte transparenti, si au publicat aici tot procesul de recrutare a programatorilor: https://lemon.io/lemon-io-review
1. Background checks
Prima si prima data, echipa de recrutare iti va verifica profilele tale de programator pe social media (adica activitatea pe GitHub si Stackoverflow, dupa caz). S-ar putea sa constituie un avantaj un profil de GitHub care are contributii asupra unor proiecte open source. Sau de asemenea, daca ai foarte multe commit-uri date in ultima jumatate de an – si asta ar putea sa te ajute.
2. Limba engleza
Deoarece iti este imposibil sa te mai descurci fara limba engleza in ziua de azi, vei purta o conversatie casual cu un membru din echipa de recrutare pentru a se asigura de faptul ca poti comunica fara impedimente, atat scris, cat si verbal in engleza.
3. Proiect
Nu in cele din urma, pen-ultima „proba” este un assignment ce trebuie sa il rezolvi in limbajul de programare in care te simti cel mai confortabil. Proiectul va simula un task ce il poti primii intr-o zi oarecare in noua ta cariera de freelancer.
4. Interviul propriu-zis
Si pentru ca de unele lucruri iti dai seama doar cand stai cu omul in fata, ultima proba este interviul propriu-zis in care va trebuii sa raspunzi unor intrebari destul de tipice precum:
- Ai mai fost freelancer pana acum?
- Ai mai lucrat cu persoane ce se afla in fusuri orare indepartate (ex: SUA, China)
- Ce tehnologii preferi sa foloesti? De ce?
Din pacate, cei mai multi dintre candidati nu ajung in ultima proba, deoarece foarte multi mai putin pregatiti oameni aplica. In medie, cam 4 din 100 de candidati reusesc sa ajunga la ultima proba, asa ca daca te vei numara printre ei, sigur nu ar trebuii sa ai emotii.
Alternative
Iar acum, haideti sa discutam despre alternativele ce le avem in prezent, si o sa va spun din experienta proprie cum este sa lucrezi pe urmatoarele 4 platforme: Freelancer.com, Upwork, Fiverr si TopTal.
Freelancer.com
Singurul lucru pozitiv ce poate fi mentionat despre Freelancer.com este faptul ca au multe proiecte la dispozitie.. si cam aici se incheie lista lucrilor pozitive. In rest, pentru un programator este destul de greu sa intre pe piata de acolo, deoarece iti trebuie multa experienta si review-uri acumulate pe platforma, iar aceasta este inundata cu mana de lucru ieftina si de proasta calitate. Fiind romani, ma gandesc ca sunteti familiari cu mentalitatea „ieftin si prost”.
Si sa nu uitam de inca un punct negativ pe lista: review-urile fake si portofoliile furate. Este un scam destul de cunoscut prin care companiile pot fi inselate. Deoarece incepatorii isi fac conturi de companii si isi dau review-uri false reciproc, creeand falsa impresia ca acestia au deja experienta pe platforma. De asemenea, in aria graphic design-ului umbla vorba prin targ ca multi „artisti” de colo fura lucrarile autorilor de pe Pinterest, Dribble Behance si alte platforme de profil.
Dar pe Lemon.io nu trebuie sa iti petreci timp cautand proiecte, deoarece vei fi pus in legatura directa cu companiile pentru care va urma sa lucrezi undeva in jur de 4-6 luni (desii lungimea colaborarii s-ar putea sa difere in functie de pozitia ta si de companie).
Upwork
Upwork este fratele mai matur a lui Freelancer.com, dar asta nu inseamna si ca este solutia perfecta. Nu stiu daca stiti sistemul de aplicare pentru proiecte pe Upwork: trebuie sa citesti fiecare pagina a companiei in parte, iar mai apoi sa vii cu doua scrisori: una in care sa te prezinti, iar alta in care sa specifici de ce ai vrea sa lucrezi pentru ei. Dupa ce faci aceste lucruri vei astepta in jur de 4-5 zile pana sa primesti un raspuns.
De asemenea, trebuie sa ai grija pe Upwork deoarece daca trimiti cu copy-paste scrisorile de la o companie la alta, vei fi banat permanent de pe platforma – va spun din experienta personala.
Fiverr
Pe Fiverr apelam de fiecare data pentru un graphic designer inainte sa cunoastem echipa de marketing ce o avem in prezent. Aici gasesti in general programatori care iti livreaza produse ad-hoc – de exemplu logo-uri, website-uri, etc. Este destul de dificil sa obtii o colaborare pe termen lung cu companiile care lucreaza pe aceasta platforma.
In functie de gig-urile ce le ai setat, poti sa astepti undeva in jur de cateva saptamani pana sa iti scrie un potential client. In perioada cand aveam gig-urile active: cateva web crawlere de Python si tool-uri pentru API-uri (gen Google Maps), dura cam o luna pana imi gaseam un client pentru care sa lucrez. Iar de fiecare data „lucrarile” erau destul de mici, pana in $200 / luna.
TopTal
Pe TopTal am aplicat si eu inainte sa primesc oferta finala de la Amazon si nu va pot spune exact o comparatie, dar unul din punctele contra ce le am in minte este durata procesului de recrutare atunci cand aplici la TopTal. Eu am ajuns la proba proiectului personal la distanta de 2 luni jumate din momentul in care am aplicat initial.
Cam aici se incheie articolul de azi, sper ca ai gasit utile aceste informatii, iar daca te-am convins sa aplici, uite aici ai un link: https://l.lemon.io/tpn . Daca ai intrebari sau nelamuriri, ne poti contacta pe Facebook, Instagram sau in casuta de comentarii din videoclipul atasat mai sus.