In episodul de astazi vom discuta despre jmekerii libertatii in IT si metodele pe care le practica, care culmea, nu prea tin de libertatea exprimarii in IT. Inainte de toate trebuie sa mentionez cateva cuvinte: acest articol reprezinta opinia mea despre compania „libertate in it” si metodele pe care acestia le practica. Exprimarea opiniei publice nu reprezinta calomnie sau alte sinonime similare.
Iar deoarece acesti „mentori” practica datul in judecata, mai vreau sa mentionez urmatoarele articole ce tin de libertatea de exprimare. Articolul 30 din Codul Civil (intrat in vigoare la 1 oct 2011) specifica la aliniatul 1: Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
Mai multe detalii despre dreptul la libera exprimare il gasiti in: Libertatea de exprimare în Legislația românească
Acum ca am clarificat aspectele „legale” ale acestui articol, eu spun ca putem continua subiectul pentru care cu totii am intrat aici. Deoarece m-am saturat de „jugurile” corporatiste si vreau sa ma apuc de „freelancing” am inceput documentarea despre proiectul celor de la Libertate in IT.. si aici vine surpriza: e extrem de greu sa gasesti review-uri obiective care sa contina puncte pro si puncte contra.
Primul site pe care am intrat ca sa imi fac documentarea este TrustPilot – site recomandat chiar in landing page-ul companiei. Si.. ce sa vezi, gasesti doar 2 review-uri negative – si alea scrise in ultimele 24 de ore. Asa ca mi-am folosit tehnicile de programator amator si am intrat pe Web Archive pentru a vedea ce recenzii au lasat oamenii in trecut.
Unul din recenziile ce mi-au atras atentia este urmatorul:
Practic Luca a fost invitat de cei din Libertate in IT sa lase o parere despre compania lor, dar fast-forward un an mai tarziu, review-ul lui a fost sters. Nu este putin cam ironic ca ceva care are „libertate” in denumirea companiei, face tot posibilul pentru a suprima libertatea de exprimare?
Haideti totusi sa nu ne oprim aici si sa ne continuam cercetarile, poate sunt si cateva recenzii obiective care prezinta activitatea lor cu plusuri, dar mai ales.. si cu minusuri. Sarim peste articolele platite care se regasesc pe prima pagina atunci cand cauti pe Google si ajungem pe pagina a doua unde se afla lucrurile cu adevarat „zemoase”.
- Bisnitarii programelor de mentorat in IT – devforum.ro
- Teapa de 5.000 euro Bisnitarii programelor de IT – reddit.com
Cam acesta a fost si articolul de astazi, l-am facut mai mult pentru ca sunt persoane care doresc sa se apuce de freelancing si nu stiu exact de unde sa inceapa. Unul dintre citatele mele preferate ce le am salvate in notite este: „Nu avea incredere in oamenii care scriu mai multe carti decat citesc”. Probabil ca fiind timisorean, unul dintre lucrurile pe care le urasc cel mai mult este ascunderea jegului sub covor.