Ce este WordPress? Cum faci un site in WordPress? Tutorial pentru incepatori

0

Curs WordPress - Blog De IT

Daca ti-a placut acest tutorial si doresti sa inveti mai multe despre WordPress iti recomandam cursul „WordPress Essentials” care te va invata cum sa creezi un website de la zero folosind aceasta platforma. Incepand de la instalarea locala (pe PC-ul tau) a unui server web care suporta PHP si MySQL si pana la instalarea si configurarea platformei cu pagini, teme si meniuri. – blogDeIT.ro

Ce este WordPress?

WordPress este cea mai populara platforma din lume pentru realizarea website-urilor si este capabil sa creeze orice tip de website: de la blog-uri personale pana la website-uri profesionale sau chiar magazine online cu cateva produse.

Nu ai experienta in lumea web development-ului? NICI O PROBLEMA! Pentru ca folosind aceasta platforma, nu ai nevoie sa stii programare pentru a face un website de calitate!

WordPress si-a capatat popularitatea in prima faza ca o platforma ce o poti folosii pentru a-ti face un blog. Daca ai vizitat vreodata un site ce avea in URL: denumire.wordpress.com atunci mai mult ca sigur stii despre ce vorbesc!

WordPress interfata
Interfata pentru scrierea unui post in WordPress

Aceasta platforma are o interfata intuitiva si oricine poate invata sa o foloseasca dupa ce lucreaza cu ea o anumita perioada de timp. Este foarte usor sa scrii continut – ai aceleasi ce le poti regasii in Microsoft Word sau Google Docs.

WordPress folosit ca CMS

Sa lamurim mai intai ce este un CMS, acest acronim vine de la Content Management System si presupune o aplicatie sau un set de unelte care te ajuta sa iti gestionezi continutul online (continut precum pagini, produse, poze si asa mai departe).

Probabil nu stiai acest lucru dar WordPress se estimeaza ca se afla in spatele a 25% – 30% din toate website-urile din lume – o cifra care spune multe lucruri despre avantajele acestui produs gratuit.

Cateva website-uri populare care folosesc WordPress:

Mercedes-Benz foloseste WordPress

Mercedes-Benz.com au ales sa isi realizeze website-ul de prezentare folosind aceasta platforma. Se estimeaza ca producatorul german are in jur de 4 milioane de vizitatori lunar.

WIRED.com foloseste WordPressWIRED.com este o publicatie online infiintata in 1993 care publica articole de tot felul de la tehnologie pana la cultura. Se estimeaza ca lunar atrage peste 25 milioane de vizitatori.

Facebook Newsroom foloseste WordPressInsusi Facebook a decis sa lanseze Facebook Newsroom folosind acest CMS.

WordPress – Avantaje

  1. Cea mai buna platforma pentru gestionat continut online. Aceasta platforma este foarte usor de folosit iar navigarea prin setarile acesteia este intuitiva. Nu necesita cunostiinte profesioniste pentru a o instala si te poti descurca excelent cu cateva skill-uri de baza in folosirea unui calculator. Apropoo, aproximativ 74.6 milioane de website-uri folosesc WordPress.
  2. Search Engine Optimization. Pluginurile de pe aceasta platforma sunt gandite pentru simplicitate. Unele persoane intampineaza greutati atunci cand incearca sa seteze meta tags sau descrieri pentru paginile lor web. Acest lucru nu se intampla si cu WordPress, deoarece tag-urile sunt usor de inteles si utilizat. Noi folosim Yoast SEO pentru a ne ajuta cu sfaturi in optimizarea pozitiei noastre pe pagina de cautari Google
  3. Teme profesionale. Am mers de la inceputul acestui articol pe ideea ca acest CMS este gratuit, insa temele cu care vine acesta sunt mult prea folosite si banale. Designerii in schimb iti vin in ajutor cu teme super personalizabile incepand de la pretul de $20 pana la $100.
  4. Magazin online. WordPress este o solutie ideala pentru proiecte eCommerce de dimensiuni reduse (pana la 5,000 de produse). Trebuie sa ii multumim plugin-ului WooCommerce pentru aceasta functionalitate – un plugin gratuit care ofera majoritatea functiilor necesare pentru gestionarea unui magazin online.
  5. Mobile friendly. Majoritatea temelor pentru WordPress au fost gandite inca de la inceput pentru utilizarea website-ului de pe dispozitive mobile. Astfel incat nu este nici o diferenta daca accesezi proiectul tau de pe calculator, telefon sau tableta.

WordPress – Dezavantaje

  1. Viteza website-ului. Acest CMS atunci cand ruleaza pe un server consuma mult mai multe resurse decat un website traditional. Pagina ta web o sa se „compileze” greu si o sa se incarce foarte lent. Aceasta platforma are foarte mult cod ce nu este necesar sa se incarce chiar pe fiecare pagina, incarcand astfel dimensiunea fizica. Din pacate viteza site-ului este una din factorii cheie atunci cand Google iti pozitioneaza website-ul pe paginile de cautare. O viteza mica te poate influenta negativ.
  2. Update-uri importante ce trebuie instalate frecvent. Update-urile pentru aceasta platforma o sa fie constante. In fiecare saptamana am cel putin 2 update-uri ce trebuie instalate. Fii pregatit sa apesi butonul de update saptamanal daca alegi sa folosesti acest CMS.
  3. Customizarea avansata necesita cunostiinte de programare. Daca vrei sa iti personalizezi website-ul intr-un mod unic va trebuii sa detii cunostiinte de programare. Daca esti in categoria persoanelor care au cunostiinte de programare atunci lucrurile vor merge relativ usor. Dar majoritatea persoanelor nu detin astfel de cunostiinte si ajung de cele mai multe ori sa strice functii de baza in WordPress.

Cum se instaleaza?

Windows

Inainte de a instala WordPress, trebuie sa aveti pe calculator un server Apache – pentru a putea „compila” fisierele PHP si un server MySQL – pentru a putea tine o baza de date. Nu va speriati, deoarece XAMPP va vine in ajutor.

1. Downloadeaza XAMPP de aici: click

2. Instaleaza XAMPP (next -> next -> I agree)

3. Porneste XAMPP si serviciile Apache impreuna cu MySQL

4. Downloadeaza WordPress de aici: click

5. Dezarhiveaza fisierul downloadat in folderul C:\xampp\htdocs si ar trebuii sa obtineti urmatorul rezultat:

6. Intrati pe http://127.0.0.1/phpmyadmin pentru a creea o noua baza de date pentru WordPress

7. Apasati pe butonul Databases de sus iar mai apoi faceti o baza de date cu orice nume doriti, eu am ales numele „wordpress” (atentie: trebuie sa tineti minte ce nume ati folosit)

8. Deschideti un browser web si intrati pe urmatoarea adresa: http://127.0.0.1/wordpress

9. Selectati limba engleza (sau limba romana daca doriti)

10. Apasati pe Continue si dupa pe Let’s Go

11. Completati la username: root iar parola lasati-o libera deoarece acestea sunt setarile initiale ale serverului MySQL ce vine la pachet cu XAMPP. De asemenea la Database Name trebuie sa treceti numele de la pasul 7. La final apasati pe butonul Submit iar mai apoi pe Run the installation

12. Completati detaliile de pe urmatoarea pagina (numele website-ului, utilizatorul de administrare, parola, s.a.m.d.)

13. WordPress a fost instalat cu succes. Pentru a administra website-ul intrati pe http://127.0.0.1/wordpress/wp-admin iar pentru a vedea ceea ce un utilizator vede accesati http://127.0.0.1/wordpress .

 

Comentarii
Se incarca comentariile...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More